Aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu i dostosowywać go do potrzeb użytkowników używamy plików cookies. Czytaj więcej

Olej żywokostowy

Olej żywokostowy to skuteczny naturalny wyciąg roślinny stosowany jest w medycynie od wieków, głównie przy problemach z tkanką kostną – wspiera leczenie chorób kręgosłupa, stawu biodrowego, kolan, bóle reumatyczne, rwę kulszową. Łagodzi bóle i przyczynia się do regeneracji tkanki chrzęstnej i kostnej.

Przepis na olej żywokostowy500 ml oleju rafinowanego wlać do słoika, dorzucić 50 g rozdrobnionego korzenia żywokostu, wstawić do większego garnka z wodą, tak, jak do pasteryzacji i gotować około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć, zamieszać w słoiku i zostawić w gorącej wodzie na noc lub kilka godzin.

Żywokost- właściwości lecznicze i zastosowanie

„Żywi kość” to chyba najprostsza odpowiedź na pytanie o zastosowanie. Roślina (a dokładniej korzeń), przyspiesza procesy regeneracji tkanki kostnej i chrzęstnej przy złamaniach, a także wspomaga leczenie skręceń, zwichnięć, siniaków, dolegliwości bólowych na tle chorób reumatycznych, zmian zwyrodnieniowych, żylaków czy stanów zapalnych korzeni nerwowych. Używana bywa także w leczeniu ran, choć w tym przypadku wykorzystywane są liście. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza głównie alantoinie- pochodnej mocznika, wykazującej działanie keratolityczne oraz stymulującej podziały komórkowe. Alantoina korzystnie wpływa na wygląd skóry, powodując jej nawilżenie oraz przyspieszając odnowę naskórka. Żywokost zawiera także garbniki, polifenole, substancje śluzowe i auksyny. W ostatnich latach stosowany jest jedynie zewnętrznie, a to z powodu obecności alkaloidów pirolizydynowych, które stosowane wewnętrznie mogą działać toksycznie na komórki wątroby, układ nerwowy oraz oddechowy. W starszych publikacjach znaleźć można informacje dotyczące wpływu spożywania żywokostu, na choroby układu oddechowego oraz jelit. I tu ścierają się zdania przeciwników i zwolenników. Myślę, że nie warto ryzykować i żywokost polecam stosować zewnętrznie.